Luova ihminen

Luot itse oman luovuutesi

Artikkeli julkaistu vieraskynäkirjoituksena Voimabileet-sivustolla 29.6.2020

Luovuus terminä herättää usein mielikuvan taiteesta ja taiteen tekemisestä. Se on kuitenkin paljon laajempi käsite, jota rohkaisen tarkastelemaan avarammin.

Jokainen ihminen on luova, se vain näkyy yksilöllisesti eri tavoin.

Jalkapallon pelaaja tekee kentällä luovia ratkaisuja, ja opiskelija kehittää mielikuvitusrikkaita tapoja pitää esitelmiä. Kokki loihtii luovia ratkaisuja keittiössään ja palavereita pitävä pomo keksii keinoja pitää kuuntelijansa kiinnostuneina. Arjessa voi tapahtua niin suuria kuin pieniä luovia päätöksiä ja tekoja. Emme ole vain tottuneet pitämään niitä sellaisina.

Miksi luovuutta kannattaa vaalia?

Luovuus on ominaisuus, jota voi harjoittaa ja myös houkutella esiin. Joskus saattaa tuntua, että se on itseltä kadoksissa. Kyseisen tunteen takana voi olla nimenomaan yllä mainittu, rajoittava ajatus siitä, että enhän minä ole luova koska en ole taiteellinen.

Luovuus voidaan liittää myös monipuolisempaan ongelmanratkaisukykyyn. Mitä muuta arkemme usein onkaan, kuin erilaisia päätöksenteko- ja ongelmanratkaisutilanteita! Eikö olisikin vapauttavaa, että tuntisit itsesi noissa tilanteissa luovaksi, eli ihmiseksi joka keksii erilaisia vaihtoehtoja? Tunne urautumisesta ja saman toistamisesta saattaa pahimmillaan olla se syy, joka estää sinua näkemästä itsesi luovana tyyppinä.

On aloitettava näkemään itsensä ihmisenä, joka kehittää ominaisuuksiaan ja taitojaan, eli kehittää myös luovuuttaan.

Jos kerrot itsellesi ettet osaa mitään luovaa tai ettet vain ole sellainen, lopulta myös tunnet niin itsestäsi vahvasti. Ja se mitä tunnet, ohjaa käyttäytymistäsi. Et saata itseäsi tilanteisiin, jossa voisit oppia uutta, saada uusia ideoita ja nähdä vaihtoehtoja. Näet vain yhden tien.

Hyppää nyt heti siltä tieltä pois.

Voit oppia luottamaan luovuuteesi ja rakentaa itsellesi minäkuvan, jossa olet luova päätöksentekijä.

Voit olla myös luova työntekijäluova vanhempi (lapsille kun on aina keksittävä tekemistä) tai luova puoliso (avioliittoa ei kannata väljähdyttää liialla tylsyydellä). Voit tuoda arkeesi pieniä ja suuria pirskahduksia luovuudestasi, omannäköiselläsi tavalla.

Kun puhun tässä luovasta elämästä, haluan korostaa etten välttämättä tarkoita elämää, joka omistetaan taiteen tekemiseen – – – Puhun elämästä, jota ohjaa pikemminkin uteliaisuus kuin pelko

Elizabeth Gilbert kirjassaan BIG MAGIC – Uskalla elää luovasti

Ihmisinä olemme keksineet ja ideoineet mitä uskomattomampia asioita, ja omaamme kyvyn kehittää itseämme. Joskus vain käy niin, että arkinen elämä, kiire ja stressi painavat tuon kyvyn unohduksiin, kuljemme eteenpäin kuin autopilotilla. Ratkaisu kokemusrikkaaseen, täyttymykselliseen ja monipuoliseen arkeen on silti koko ajan läsnä – omassa mielessä. Se on villi ja keksii vaikka mitä, kunhan et estä sitä rajoittavilla ajatuksilla ja pelolla.

Jokainen ihminen voi olla luova, ja saada luovia ideoita.

Uskallatko sinä tuoda niitä julki? Uskallatko sanoa ääneen mieleesi nousseen luovan idean työpaikalla? Rohkenetko toteuttaa jonkin (villin) idean, joka ajatuksissasi pyörii? Pelkäätkö muiden reaktioita poikkeuksellisiin, uutta näkökulmaa sisältäviin ajatuksiisi?

Aloita päättämällä, että et kahlitse itseäsi rajoittavaan muottiin. Jos koet vaikeaksi nähdä itseäsi heti superluovana tyyppinä, aloita pienin ajatuksin, ja itsellesi merkityksellisestä elämän osa-alueesta. ”Saan ainakin yhden luovan ajatuksen kuukaudessa, sentään”.

Lyön vetoa, että niin tapahtuu (ja ennen kuin huomaatkaan, pienennät aikamäärettä.)

Luovuus tietää aina ratkaisun.

0 comments on “Luot itse oman luovuutesi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: