Mieli

”Mää nyt vaan oon tämmönen” – Älä lankea huonon käytöksesi selittelyyn

Olet ehkä kohdannut tilanteen, jossa joku huonoja tapoja omaava henkilö toteaa puolustuksekseen ”mää nyt vaan oon tämmönen”. Hyvä, jos et provosoidu hänen lausahduksestaan, on nimittäin niin, että kyseinen sananparsi on kaikkein eniten puolustus hänen omaa itsensäkehittämisen vaikeuttaan vastaan.

Kun antaa omalle toiminnalleen luvan eikä koskaan kyseenalaista tekemisiään (palautteesta huolimatta), ei tarvitse lähteä henkisesti raskaalle tuntuvan muutoksen ja oppimisen tielle. Joskus luikertelemme sieltä, mistä aita on matalin.

Otetaan esimerkki.

Ulla myöhästelee usein. Unto on mielipiteiden töksäyttelijä. Kummankin käytös aiheuttaa harmia ja pahaa mieltä niin töissä kuin perheessä, ehkä jopa harrastuspiireissä.

He ovat saaneet hienovaraista palautetta toiminnastaan ehkä jopa vuosien ajan, ja ovat omaksuneet piirteet osaksi minäkuvaansa. Tekemisestä ja toiminnasta on tullut henkilökohtainen piirre: olen myöhästelijä, sanon asiat aina suoraan ja ajattelematta. Mää nyt vaan oon tämmönen.

Miten päästä eroon huonoista tavoista. Huonot tavat, ajatusmalli, opittu tapa. Älä selittele huonoa käytöstäsi

Jokainen tapa on opittu, ei syntymästä tullut. Kukaan ei ole synnynnäinen sanoillaan muita loukkaava, tai myöhästy jokaisesta kokouksesta ja sovitusta kellonajasta. Jossain vaiheessa elämää toiminta on alkanut, hiljalleen vahvistunut, ja ihminen on kokenut sen jollain tapaa itseään hyödyttäväksi. Siksi siitä on vaikea luopua.

Ulla on voinut kokea haasteelliseksi tarttua toimeen, ja hän tekee mieluummin asiat omassa tahdissaan aikaa käyttäen. Useamman myöhästymistilanteen jälkeen hänelle on saattanut myös syntyä ajatus, ettei hän pysty parempaan. Viivyttelystä, asioiden siirtämisestä ja tekemiseen tarttumattomuudesta on kasvanut omaa kykeneväisyyden tunnetta laskeva piirre, johon Ulla alistuu. Mää nyt vaan oon tämmönen.

Unto on ehkä oppinut jo nuoruudessa tavan olla suodattamatta puheitaan, ja ihmisten kavahtelut suorapuheisuudesta on kasvattanut kieroutunutta vallantunnetta. Hän ”uskaltaa” sanoa mitä on sanottavana, ja on ”kuulijan vastuulla, loukkaantuakko vai ei”. Se mitä Unto ei ymmärrä, on fakta että hän on vain huonokäytöksinen törppö. Hän ei ole oppinut suoraan puhumisen ja sanojen valitsemisen, itsensä aidosti tehokkaan ilmaisemisen tapoja.

Palaamme jälleen kerran vanhan tutun kaavan pariin: se mitä ajattelet itsestäsi, toteuttaa itseään.

Palautetta hyödyntävällä itsensä kehittämisellä puolustavien verukkeiden sijaan saa syvemmän, kokemusrikkaamman ja merkityksellisemmän arjen: töissä, kotona ja harrastuksissa.

Huom. Joskus esimerkin kaltaiset käytöstavat voivat johtua sairaudesta, esimerkiksi dementiasta. Tällöin asia on ymmärrettävästi täysin toinen, eikä ihminen ole fyysisesti kykeneväinen muuttamaan käytöstään. Puhutaan tässä toimintakykyisistä, terveistä ihmisistä.

3 comments on “”Mää nyt vaan oon tämmönen” – Älä lankea huonon käytöksesi selittelyyn

 1. Hyvä kirjoitus. Olen usein törmännyt työelämässä näihin ”suoraan puhujiin” , jotka käyttävät valtaa sillä, että ovat mielestään aina olleet ko. tavalla toimijoita eivätkä osaa tai oikeastaan halua muuttua. Jopa yksi tämmöinen henkilö voi myrkyttää työilmapiirin ja lannistaa muita omalla käytöksellään. On ikävää ettei ihminen halua kehittyä ja kunnioittaa muita. Kutsun näitä ihmisiä mielessäni ”rääväsuiksi”.

  Tykkää

  • Villi mieli

   Kiitos Helzu kommentistasi!
   On totta, että erityisesti työpaikalla vastaavanlainen käytös voi vaikuttaa hyvin moneen muuhun ihmiseen. Kehittymishaluttomuuden takana saattaa olla esim. piittaamattomuutta tai kykenemättömyyttä tarkastella itseään kriittisessä valossa.

   Tykkää

 2. Paluuviite: Saat mitä ajattelet – kuinka ja miksi se on totta? – Villi mieli

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: