Ennakkoluulot toteuttavat usein itseään –Kuinka irrottautua rajoittavasta ajattelumallista

Miellämme kovin helposti (ja mielellämme!) monia asioita todeksi, vaikka emme olisi hankkineet vankkaa todistusaineistoa niiden tueksi. Erityisesti kielteisten uskomusten takana on usein pelko, epävarmuus ja tuntemattoman jännittäminen.

Ennakkoluuloja esiintyy erilaisissa mittaluokissa jokaisen arjessa, harva jos kukaan on niistä täysin vapaa. Luomme ennakkoluuloja ja olettamuksia eri asioita, ihmisiä ja ihmisryhmiä, jopa itseämme kohtaan. Ennakkoluulo on pinttynyt uskomus, joka ohjaa ajatuksia ja toimintaa. 

Kuinka haitallisista ajatusmalleista voi päästä eroon? Yksi näkökulma löytyy kognitiivisen käyttäytymiskolmion ymmärtämisestä. 

”Luulo ei ole tiedon väärti”

Ennakkoluulo on sananmukaisesti luulo, jota pidämme totena, ajattelemme ja toimimme tuon totuuden mukaisesti. 

Kognitiivinen käyttäytymiskolmio on käyttäytymispsykologian käsite, joka kuvaa toimintamme kaavaa varsin ymmärrettävästi.

Ennakkoluulot rajoittavat ajatukset Kuinka muuttaa ennakkoluuloja

Ajatus, tunne, käyttäytyminen, lopputulos. Tällä kaavalla muovaamme omaa todellisuuttamme.

Otetaan esimerkiksi Heikki, jolle elämän varrella on sattunut vain huonoja parisuhteita. Tästä on syntynyt ajatus, että naiset vain käyttävät häntä hyväkseen. Ajatukseen liittyy voimakas tunne, joka voi olla mm. arvottomuus, yksinjäämisen pelko ja katkeruus. Näiden tunteiden perusteella hän käyttäytyy itseään suojelevasti, ja saattaa olla puheissaan hyökkäävä ennakkoluulonsa mukaisesti. Lopputuloksena Heikin on hyvin vaikea löytää suhdetta, vaikka hän pohjimmiltaan haluaisi. 

Heidi ajattelee olevansa liian vanha opiskelemaan, vaikka hän ei enää lainkaan viihdy nykyisessä työssään. Tunteet vellovat ristiriitaisena ja saavat olon ahdistuneeksi ja epämukavaksi, sillä hän haluaisi vielä vaihtaa alaa, mutta eihän se kannata. Hän painii ristiriitaisten tunteiden kanssa, eikä saa tehtyä päätöstä. Toiminta on passiivista epämiellyttävän arjen jatkamista ilman muutosta (joka vain lisää stressiä ja ahdistuksen tunnetta). Lopputulos? Noidankehä on valmis, jossa pahimmillaan Heidi saattaa alkaa voida pahoin henkisesti ja/tai fyysisesti.   

Ajatukset luovat todellisuuden, ja liitämme ennakkoluuloihimme ja mielikuviin normaalisti varsin vahvoja tunteita. Siksi niistä on niin vaikea päästä eroon.

Kuinka Heikki ja Heidi voisivat muuttaa ennakkoluulojaan, ja parantaa arkensa laatua? Lähtemällä liikkeelle ajatuksen muuttamisesta, kyseenalaistamalla oman uskomuksensa ja ennakkoluulonsa. 

Heikki voisi päättää uskoa siihen, että edellisistä suhdekokemuksista huolimatta hänen ei kannata yleistää olettamustaan. Uusi omaksuttu ajatus (esim. “kaikki naiset eivät ole samanlaisia”)  synnyttäisi luottamuksen tunteen, mikä heijastuisi välittömästi hänen käyttäytymiseensä. Hän kohtaisi naisia enemmän avoimin mielin, ja mahdollisuudet toisenlaiseen lopputulokseen muuttuisivat heti. 

Ennakkoluulot rajoittavat ajatukset Kuinka muuttaa ennakkoluuloja

Heidin kohdalla lempeä askel eteenpäin voisi olla muistella, mistä hän on uskomuksensa omaksunut. Kuka sanoi, ettei tietyn iän, vaikka kolmenkympin jälkeen, kannata enää opiskella? Sulautamme omaan uskomusjärjestelmäämme helposti myös muiden sanomisia, ellemme ole tarkkana. Ne eivät ole itsestämme lähtöisiä, mutta voimme elää jopa koko elämän sellaisen olettamuksen mukaisesti. Monet ennakkoluulot periytyvät lapsuudenkodista ja omasta lähipiiristä.

Olettamus suojelee

Jos ennakkoluulon taustalla on pelko, sen muuttaminen voi olla erittäin haasteellista. Pelko on evolutiivisesta näkökulmasta katsoen hengissä pysymisen tae. Nykyihmisellä mielipahan ja pettymyksen karttaminen voi tuntua jopa voimakkaammalta, kuin fyysisen kivun välttely.

Olemme ajatustemme nuorassa ja ne ohjaavat meitä, ellemme kiinnitä huomiota siihen, mitä ajattelemme. Saatamme kärvistellä ja vieläpä ihan turhaan, etenkin jos jokin olettamus koskee negatiivissävytteisesti itseämme. “Olen paska, koska *lisää tähän jokin mennyt, suuren tunteen aikaansaanut kielteinen tapahtuma tai tilanne* “

Kun haluaa ylittää itsensä, voittaa ennakkoluulot ja muokata uusiksi pinttyneitä mielikuviaan, täytyy vain sisäistää ajatuksen ja lopputuloksen yhteys. Muuttamalla ajatuksia, käyttäytymisen kautta muovautuva lopputulos muuttuu.

Parempaan huomiseen, nujerrettu ennakkoluulo kerrallaan.

One thought on “Ennakkoluulot toteuttavat usein itseään –Kuinka irrottautua rajoittavasta ajattelumallista

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.