Miten opetin itseni yökukkujasta aamuihmiseksi

”Näin aamuherääjät tekee, joten minun on nyt tehtävä näin”.

Heti alkuun huomio: jos päädyt lukemaan tätä juttua etsiäksesi vinkkejä samaan muutokseen, voin todennäköisesti auttaa sinua. Jos taas ihmettelet miksi moiseen pitäisi ryhtyä ellei ole pakko, olet myös oikeassa. Yhteiskunta suosii aamuvirkkuja, mikä on harmillista. Olet onnellisessa asemassa, jos voit elää luontaisen unirytmisi mukaisesti ilman, että se hankaloittaa arkea.

Miksi ylipäätään teemme mitään? Siihen vastaaminen oli tämänkin prosessin ensimmäinen askel. Halusin aamuihmiseksi, koska se helpottaisi työpäiviä ja olisin energisempi. Aamulla aikaisin herääminen on suorastaan helvetillistä, jos edellinen yö on venynyt pikkutunneille.

Toisekseen, nautin siitä tunnelmasta, joka aikaisissa aamuissa piilee. Voi kuvitella kuinka muu kaupunki vielä uinuu, on pimeää ja rauhallista, vallitsee totaalinen hiljaisuus. Se mahdollistaa keskittymisen, ja huomasin aika pian olevani luovimmillani aamuisin. Aivot ovat vielä täysin estottomat heti herättyä. Ajatukset tuntuvat puhtailta ilman päivän polttavien puheenaiheiden tuomaa kuormaa.

Halusin tuon tunteen usein, vaikka jokapäiväiseksi.

Muutoksen mahdollistava ajatusmalli

Onnistumisen taika piilee tässä:

On istutettava tapa ajatuksena omaan identiteettiin (*. Kun ajatuksesta tulee osa identiteettiä, osa sitä minkälaisena itsesi näet ja koet, käyttäydyt sen mukaisesti. Ta daa, ongelma ratkaistu! 😀 Mutta mitä tehdä käytännössä?

Emme aina huomaa, kuinka ajatuksemme muovaavat tunteitamme, tunteemme sitä kuinka toimimme, ja toimintamme lopputulosta, jonka saamme. Tämä on kognitiivisen käyttäytymiskolmion perusta.

(* käsitys itsestäsi, persoonallisuuden ominaisuudet jotka muuttuvat ja kehittyvät

Miten opettaa itsensä yökukkujasta aamuherääjäksi. Kognitiivinen käyttäytymiskolmio

Voimme vaikuttaa omaan ajatteluun, opetella positiivisen ja kannustavan tavan puhua itsellemme (sitä päänsisäistä vääntöä ja sekamelskaa ei onneksi kukaan muu kuule).

Kun haluat todella jonkin muutoksen aikaan, saadaksesi uuden ja onnistuneen lopputuloksen, sinun on vaikutettava ensin ajatuksiisi. Varmistettava, että ne ovat linjassa sen kanssa, mihin pyrit.

Sanoin itselleni, että nyt minä olen aamuherääjä.

Saatoin hokea sitä monta kertaa päivän aikana, muistuttaa, että tästä tämä nyt alkoi. Ei ”sitten kun” tai ”varmaan joskus kannattaisi”. Kuten voitte arvata, ensimmäiset aikaisin nukkumaanmenemiset ja aamulla heräämiset eivät olleet mitenkään hohdokkaita. Unirytmi muuttuu kuitenkin yllättävän nopeasti.

Kun hoin itselleni tarpeeksi kauan olevani aamuherääjä, fiiliksetkin alkoivat muotoutua. Koska tiesin kokevani aikaisten aamujen rauhallisuuden niin inspiroivana, ja saatoin kuvitella miten lähitulevaisuudessa olisin ennen töihin lähtöä ehtinyt tehdä jo vaikka mitä, aloin haluta niitä vain lisää.

Aamuherääjänä täytyi alkaa siis toimia toisin. Menin sänkyyn aikaisin, aloitin kirjojen lukemisen, laitoin kellon soimaan 6.15. ”Näin aamuherääjät tekee, joten minun on nyt tehtävä näin”. Perustelu oli aukoton.

Toimin, kuten toimisin JOS ominaisuus jo OLISI osana minua. Tekemällä ja käyttäytymällä niin, kuin jo tekisi tuollaisena versiona itsestään, vaikuttaa uuden identiteetin omaksumiseen. Ensimmäinenkin onnistuminen jo vahvistaa ajatusta, ja uskominen itseensä senkus kasvaa kertojen lisääntyessä. Prosessi käynnistää ikään kuin positiivisen noidankehän.

Nyt olen itse jo siinä vaiheessa, ettei minun tarvitse hokea itselleni mitään. Syntyi tapa.

Miten opettaa itsensä yökukkujasta aamuherääjäksi. Kognitiivinen käyttäytymiskolmio
kuvitus @PiaVälitalo

Kuin olisit jo

Monet huonoina tai kyseenalaisina pitämämme tavat saattavat usein myös lähteä samankaltaisesta ajatuskaavasta. Kun kerromme itsellemme (ja muillekin) sitä MILLAISIA olemme, vahvistamme jotain tiettyä identiteetin osaa.

”Olen myöhästelijä”. Jos ajattelet näin ja tunnet näin, toimit näin. Miksi yrittäisitkään olla ajoissa, koska ”tämmönen mää oon”. Annat itsellesi motiivin ja luvan toimia, kuten toimit. ”Olen tupakoitsija”. Entäpä, jos omaksuisit ajatuksen ”Olen lopettanut”? Miten onnistuneet lopettajat käyttäytyvät ja toimivat tukalissa tilanteissa, kun röökiä tekee mieli?

Jokaisen haastavan tilanteen ilmaantuessa, höpöttäessäsi itsesi kanssa pääsi sisällä, kysy miten toimii ihminen joka on jo tällainen?

Samaa ajatusmallia voi käyttää mielestäni melkein minkä tahansa haasteen poistamisessa tai uuden omaksumisessa. Tärkeintä kuitenkin on, että uusi osa identiteettiä, uutta sinua, on positiivinen. Älä mielellään käytä muotoja ”en enää” tai ”en ole”. Ei kaikille ei-muodoille! Fiilis ja suhtautuminen saattavat tuntua erilaisilta lauseessa

En enää valvo myöhään kuin

Olen aamuihminen.

Emme ole aina sitä, mitä sanomme olevamme. Se saattaa olla vain tapa, ja tapoja voi muuttaa. Vaikka tällä tekniikalla.

Processing…
Success! You're on the list.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.