Fyysinen kipu ja mieli

Kipukroonikkona ja 29 vuotta fyysistä kipua aiheuttavan sairauden kanssa eläneenä vaikutukset mieleen ovat tulleet tutuiksi. Nyt, henkisen hyvinvoinnin edistämiseen paneutuessa, olen alkanut todella kiinnostua kivun ja mielen yhteydestä.

Mieli on heikko fyysisen kivun edessä. Tuntemukset vetävät huomion itseensä, ja pahimmillaan pakottavat ajatukset pyörimään vain kivun ympärillä.

Kun ensimmäinen ajatus aloittaa, niitä syntyy helposti lisää, erityisesti sen ajatuksen jatkoksi joka saa aikaan voimakkaimman tunteen. Pian kivun ympärille on valmistunut varsinainen ajatushautomo. Tämä on inhimillistä, sillä ihminen luontaisesti keskittää huomionsa toimintakykyään heikentävään syyhyn.

Kun kyseessä on krooninen sairaus tai vamma, jonka aiheuttamasta kivusta ei noin vain pääsekään eroon, mukaan astuvat erilaiset kivun hoidon menetelmät.

Kipupotilaan mieli ja henkinen hyvinvointi, itsehoito, meditaatio ja ajatukset

Omalla kohdalla lääkitys ei ole tuonut läheskään aina helpotusta, vaan kivun kanssa elämisestä ja sen sietämisestä on tullut pakotettu ”normi”. Vuosien varrella henkisen vuoristoradan kyydissä on tullut usein erittäin paha olo.

Kipu syntyy aivoissa

Psykologisilla tekijöillä on merkittävä osuus kipukokemuksessa, ja aivojen fysiologialla vaikutusta tuon osuuden ilmenemiseen, kertoo suomalainen väitöstutkimus.

Puhuessani oman nivelreuman ja 11:n läpikäydyn leikkauksen näkökulmasta, uskallan sanoa tämän olevan erittäin todennäköistä: kivun ympärille rakennetut ajatukset ja ajatusmallit heikentävät elämänlaatua.

Mitä enemmäm VASTUSTAT kipua ja/tai sairautta mielessäsi, sitä enemmän kasvatat HUOMIOTA sitä kohtaan. Ja mitä enemmän jatkat ajatuksissasi tarinan kirjoittamista kivun ympärille, sitä suuremman puristusotteen se sinusta saa.

Kipu/sairaus vie minulta kaiken. Se vie mahdollisuudet, elämä on pilalla. En voi saada enää mitään, en kokea iloa, en elää normaalisti muiden kanssa, joudun luopumaan kaikesta.”

Mitä tiukemmassa nuo käsitykset kivun aikaansaamista ja aiheuttamista asioista ovat, sitä enemmän kärsit myös henkisesti.

Itse elin pitkään siinä uskossa, että kivut vievät TAKUULLA mahdollisuuden tehdä työtä, josta oikeasti nauttisin. Joutuisin TYYTYMÄÄN ja LUOPUMAAN monen muunkin asian kohdalla sen sijaan, että saisin, mistä unelmoin.

Kaikki muuttui opettaessani itselleni uusia ajatusmalleja.

Kipupotilaan mieli ei helposti jousta

Uskon, että kivun itsehoito mieltä harjoittamalla ja vahvistamalla on toimivinta ja tehokkainta silloin, kun aloite sen harjaannuttamiseen tulee ihmiseltä itseltään tai hoitohenkilökunnan ammattilaiselta (lääkäriltä, psykologilta, hoitajalta).

Lähimmäisiltä ja perheeltä kaivataan ensisijaisesti tukea. Heidän sanomanaan ”älä ajattele sitä kipua” voi tuntua hylkäämiseltä, kivun olemassaolon kieltämiseltä ja kipupotilaan tuntemusten vähättelyltä.

Meditointi toi valtavan niskaotteen omasta kipukokemuksesta noin puoli vuotta sitten, kun opettelin ja vihdoin saavutin tavan hiljentää mieltä. Kun ymmärsin, että MINÄ ITSE annan jokaiselle ajatukselle luvan tulla mutta yhtä hyvin voin antaa sen mennä, kivun ja sairauden ympärillä pyörivät ajatukset alkoivat muovautua.

Opin myös, kuinka itse hallitsen sairauteen liittyviä ajatuksia, eivätkä ne hallitse minua. Omassa meditaatiossa vietän aikaa tilassa, jossa vain olen, hiljaa. Se on ikään kuin nykyhetken hyväksymistä, eikä mitään vastaan tarvitse hangoitella, vastustaa tai pusertaa. Ajatus saa voimaa vasta, jos annan sille luvan.

Tämä saattaa kuulostaa absurdilta, mikäli et ole koskaan aikaisemmin kokeillut meditaatiota, tai se on käsitteenäkin sinulle vieras. Uskoin pitkään samoin myös itse.

Mieltään voi opettaa, muuttamalla ja muovaamalla ajatuksiaan ja ajatusmallejaan. Muutos ei toki tapahdu yhdessä yössä, ja se vaatii sitoutumista sekä keskittymistä. Toisaalta voit tehdä sitä aloillasi maaten ja silmät kiinni.

Vaikutukset ovat olleet niin suuret, että koko tapani suhtautua vaikeuksiin ja haasteisiin on muuttunut itselleni mielekkäämmäksi, tyynemmäksi ja neutraalimmaksi.

Kipua ja sen ympärillä pyörivää ajatusjatkumoa voi miettiä esimerkiksi laukkuna, jota kannat olallasi. Mitä enemmän tuotat sinne sisältöä, sitä enemmän se painaa sinua alas.

Ideaali vuorovaikutus ja suhde oman kipua hoitavan lääkärin kanssa on avoin ja empaattinen. Myös psyykkisiin voimavaroihin on saatava tukea, uskalla pyytää apua kivun aiheuttamaan stressiin ja ahdistukseen heti.

Processing…
Success! You're on the list.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.