Luova ihminen

10 kysymystä luovuudesta: ”Se on tapa löytää uusi reitti”

Yrittäjä ja sisällöntuottaja Elias Mäkiselle luovuus on ennen kaikkea tapa löytää uusi reitti ja ratkaisu. "Parturikampaajat ja insinööritkin ovat luovia tehdessään ratkaisuja!"

Tästä alkaa rennon letkeä ja inspiroiva haastattelusarja, jossa eri alojen ammattilaiset kertovat oman näkemyksensä luovuudesta ja sen merkityksestä. Luovuutta löytyy meistä kaikista, ja se on ammennettavissa mitä erilaisimmissa tilanteissa!

10 kysymystä luovuudesta Elias Mäkinen

Mitä sinulle tulee ensimmäisenä mieleen sanasta luovuus?

– Luovuus on kyky tehdä asioita eri tavalla, verrattuna vanhoihin kaavoihin. Kyky ajatella vanhojen rutiinien ohi.

Mikä oli jokin viimeisimmistä tilanteista, joissa koit olevasi luovimmillasi?

– Äskeinen työtehtävä on hyvä esimerkki! Minun oli työstettävä kolmessa tunnissa sellainen asia, johon normaalisti käytän kaksi päivää. Mietin ensin, että voi vitsit ei tästä tule mitään. Mutta sitten ajattelin, että hei mullehan maksetaan siitä että olen luova! Hetken aikaa pähkäilin, ja lamppu syttyi, näin tämä toimii.

Mikä saa sinut innostumaan ja luovuutesi valloilleen?

-Mä olen innostujaihminen, joten siihen ei paljoa tarvita. Matkustelu ruokkii luovuutta ja myös omaa mielenterveyttä, rakastan reissata. Tykkään hakea inspiraatiota muiden tekemisestä, ja saatan katsoa monta tuntia inspiroivaa sisältöä sillä silmällä, että mitä minä voin ottaa tästä. Luin Lauri Järvilehdon kirjan Pim! Olet luova, jossa puhuttiin juuri siitä, kuinka pitää saada paljon pohjamateriaalia tehosekoittimeen, ja sieltä kaataa oman luovan tuotoksen ulos. Imen inspiraatiota kaikkialta ympäriltä. Jos yksi asia pitäisi sanoa, niin tekeminen inspiroi eniten. Joka kerta kun aloitan, viimeistään kymmenen minuutin jälkeen inspiraatio syttyy ja muistan, miksi tekeminen pitää vain aloittaa.

Kuka on luovuuden esikuvasi, ketä pidät erityisen luovana henkilönä?

-Youtubettaja Peter McKinnon. Hän on tehnyt mm. mielenkiintoisen videon artistijuudesta.

Jos saisit pyhittää yhden päivän mille tahansa asialle ilman rajotteita, mitä tekisit?

-Videoita. Itselle tarkoitettua luovaa hommaa. Minun on erittäin vaikea olla lomalla, koska teen samoja asioita sekä töissä että vapaa-ajalla. Se on tätä yrittäjyyttä, kun harrastaa myös samoja asioita.

Mikä syö luovuuden?

-Stressi ja kiire. Väsymys ja se, että fyysisesti ei ole hyvä olla. Jos välineistö ei toimi, haluaisin tehdä videon ja tietokone tökkii, niin momentti menee siinä.

Mikä on luovuuden vastakohta?

-Rutiineihin se ehkä liittyy. Kaavoihin kangistuminen ja suorittaminen! Omassa työssä tykkään tehdä projekteja, joissa opin samalla. Jokin tylsä ja kerran opittu on rutiinia ja enemmän suoritus, kuin luova työ. Se ei kiinnosta aina niin paljoa.

Mitä kouluainetta voisit opiskella vaikka loppuelämäsi?

-Psykologiaa ja vuorovaikutustaitoja.

Mitä luovuus mahdollistaa sinulle?

-Että ei tule tylsä elämä! Se on kaikkein tärkeintä. Kuten sanoin aiemmin, luovuus maksaa myös palkkani tällä hetkellä, mutta haluan myös sellaisen elämän, jossa tuntee saaneensa irti kaiken, mitä voi saada.

Lopuksi ajatusleikki: Kävelet kapeaa metsäpolkua pitkin merenrantaan. Veden varassa on suuri kivi, ja näet jo kaukaa jonkun hahmon istuvan sen päällä, tärkeän puuhan parissa. Kuka hän on, ja mitä tekemässä?

-Kaunis tyttö lukemassa kirjaa. Olen visualisti!

Tutustu Eliaksen työhön ja arkeen:

0 comments on “10 kysymystä luovuudesta: ”Se on tapa löytää uusi reitti”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: