Näkökulma

Näkökulma: Itsemyötätuntoa harjoittamalla irti nykypäivän paineista

Mitä meiltä odotetaan? Kuka luo paineet arkeesi? Täytätkö muiden vai itsesi asettamia odotuksia?

Riittämättömyyden tunne ja jatkuva suorittamisen paine piinaavat erityisesti milleniaaleja. Ylen julkaisemassa haastattelussa esikoiskirjailja ja tunnettu bloggaaja Eeva Kolu, 34, avaa oman burn outinsa taustoja ja tämän päivän haasteita niin työ- kuin arkielämässä.

Haasteet, vaatimukset ja muuttunut maailma ovat todellisia, tehokkuus päivän sana. Menestymisen ja positiivisuuden paineet sekä yksilöllisyyden alleviivaaminen ylläpitävät mielikuvaa halutusta oman elämänsä sankarista, jolla on kaikki hanskassa. Odotukset ovat supersuorittajan tasolla.

Ihmisyys ja inhimillisyys ovat todellisuudessa kuitenkin aivan muuta. Pakka on useimmiten sekaisin, enemmän tai vähemmän.

Avuksi kokonaisongelmaan on tarjottu laajalti mm. somepaastoa. Riittämättömyyden tunne kasvaa usein vertaamalla, jonka riskiä sosiaalinen media kasvattaa. Itselleen saattaa asettaa tarpeettoman korkeita tavoitteita, jotka eivät ole linjassa syvimmän minän kanssa. Pitäisi olla X, Y ja Z, koska muutkin ovat.

Laumapaine ja hyväksynnän hakeminen ulkopuolelta voivat toimia motivaattoreina, mutta eivät välttämättä takaa sisäistä tyytyväisyyttä ja mielenrauhaa. Pelkkä somepaasto ei auta, jos omaat taipumusta täyttää muiden odotuksia ja toiveita ohi omiesi.

Itsemyötätunto ja negatiivisten ajatusten kyseenalaistaminen avuksi

Itsemyötätunto tarkoittaa ennen kaikkea hyväksymistä. Jokainen vastaanhangoittelu omia ominaisuuksiaan kohtaan haastaa niiden lupaa olla olemassa. Lupaasi olla inhimillinen ihminen.

On jokaisen omassa vallassa, mitkä ovat ne ominaisuudet, joita haluaa kehittää (”parantaa”) ja jotka hyväksyä. Mitkä ovat aidosti sinulle tärkeitä asioita, ja mitkä eivät? Osaatko erotella, mitä asioita kehität itsessäsi omasta ilosta ja kiinnostuksesta, mitä ulkopuolelta tulevista odotuksista? Mitä arjessasi tapahtuisi, jos päästäisit viimeisistä irti?

Itsemyötätunto on myös rajojen asettamista. Kykenetkö olemaan myötätuntoinen itsellesi, kun et vain jaksa ja halua? Osaatko sanoa silloin muille ei, ja vaalia omaa jaksamista sekä palautumista?

Oma tieni kohti tämän hetkistä mielenrauhaa on ollut pitkä prosessi, mutta suurin vaikutus on ollut ajatusten hallinnan oppimisella. Kun lopulta konkreettisesti ymmärsin ja omaksuin, kuinka ajatus on pelkkä ajatus ellen anna sille valtaa, ne lakkasivat hallitsemasta. Kun stressiä aikaansaavat, turhia vaatimuksia sanelevat ajatukset pysyivät poissa, hyvinvointi nousi kohisten.

Ajatukset jotka sallimme, joko vahvistavat tai heikentävät uskomuksiamme.

Päätin tietoisesti sallia ajatukset, jotka lisäävät hyvinvointia. Puhun itselleni kuin parhaalle ystävälleni. En vertaisi häntäkään supertähtiin, supersankareihin tai keneenkään toiseen, koska hän on ainutlaatuinen ja rakastettava juuri omana itsenään. Niin siis olen minäkin.

Negatiiviset ajatukset nousevat pintaan, kun vertaat itseäsi johonkuhun toiseen. On vain yksi sinä, ja vain sinä voit olla juuri oikea versio itsestäsi.

On eri asia inspiroitua toisten tekemisistä, kuin kokea puutetta jostakin, mitä joku toinen on, mitä hän omistaa tai mitä hän tekee. Palaa takaisin sinuun, omiin asioihin, jotka saavat sinut onnelliseksi.

Kysy itseltäsi: Miksi jonkin olisi muututtava nyt? Mitä haluan arjessa valtaosin tuntea? Mikä on se toiminta, jota voit tehdä edistääksesi tuon tunteen olemassaoloa?

0 comments on “Näkökulma: Itsemyötätuntoa harjoittamalla irti nykypäivän paineista

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: