Näkökulma

Taide pitkä, elämä lyhyt – kuinka kattaa itselleen hyvinvointia tukeva kulttuurimenu

"Kulttuurin tarjoama kokemuksellinen rikkaus on kuin happi, jota hengitän. Ilman sitä olisin sangen hengetön, ainakin henkisesti."

Maailman terveysjärjestö WHO julkaisi viime vuoden lopulla laajan raportin taide- ja kulttuuriharrastusten vaikutuksesta terveyteen. Yli 900 tutkimusjulkaisua niputtanut raportti antaa inspiroivan yleiskuvan mahdollisuudestamme vaikuttaa kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

Lääkäri ja lääkkeet eivät ole ainoa apu vaivoihin, kun tueksi ja ennaltaehkäisyksi löytää juuri itselleen sopivan tavan heittäytyä kulttuuriharrastusten syövereihin. What is the evidence on the role of the arts in improving health and wellbeing? A scoping reviews – raportti on ladattavissa WHO:n sivuilta.

Olen huomannut, kuinka sana taiteellisuus säikäyttää monet. Kulttuurin kokeminen tuo heille mielikuvan näyttelyteosten katsomisesta, josta ei ymmärrä mitään, tai oopperan seuraamisesta, jota ei jaksa kuunnella hetkeäkään. Samankaltainen, luotaantyöntävä efekti liittyy lukemiseen henkilöillä, joilla koulumuistot puisevista ja pakolla luetetuista klassikoista saavat naaman irveeseen.

Taidekokemuksen kuuluu olla itselle merkityksellinen

Samalla tavoin kuin jokainen noudattaa omaa ruokavaliotaan, itselleen kannattaa kattaa oma kulttuurillinen menu. Juuri niitä aineksia, jotka tuntuvat, kuulostavat ja näyttävät hyvältä. Niitä, jotka saavat mielikuvituksesi laukkaamaan, liikauttavat sisälläsi jotain, suorastaan kerjäävät huomiotasi ja jotka innostavat kokemukseen. Silloin, uskon vahvasti näin, taide- ja kulttuuriharrastusten suoma terveyttä tukeva vaikutus tuntuu luita ja ytimiä myöten.

Itselleni kulttuurin tarjoama kokemuksellinen rikkaus on kuin happi, jota hengitän. Ilman sitä olisin sangen hengetön, ainakin henkisesti.

En ole lukenut jokaista kotimaista klassikkoa tai katsonut elokuvien Must See Top 100-listaa. Tarkastelen taiteellista kulttuuritarjontaa omien lasieni läpi, jotka kiikaroivat uuden oppimista, tunnekokemuksia ja maailmankuvan avartumista.

Valitsen merkityksellisyyden ja intuition kautta, mutta toisinaan villinä hetkinä myös täysin sokkona, koska yllättyminen on hauskaa. Tapani ruokailla kulttuuribuffetissa on pysynyt samana lapsuudesta lähtien.

Mikään taidemuoto ei ole toista ylevämpi tai ”parempi”

Koko maailman kattava kulttuuriaarrearkku on yhdelle ihmisiälle pohjaton, loputon ja koko ajan laajeneva. Sen rikkaus piilee siinä, että jokaiselle on jotakin, jokainen teos on maailmassa jotakuta ihmistä varten: antaakseen kokemuksen, ajatuksia ja tunteita.

Tietokirjailija ja kriitikko Ville Hänninen on kysynyt erittäin osuvasti, tietävätkö ihmiset sarjakuvia ostaessaan ostavansa taidetta? Oikea sarjakuva oikean lukijansa kädessä antaa yhtä suuren tunne-elämyksen kuin oopperaesitys oikealle katsojalle, kun niitä tarkastellaan yksilön kokemuksen lopputuloksena. Kokemus voi ravisuttaa koko elämää, tai saada aikaan muutoksen.

Kulttuurillinen kokemus toimii myös vertaistukena, avartaa maailmankuvaa, kehittää ihmistuntemusta ja johdattaa sellaisten kokemusten äärelle, joita ei välttämättä arkisessa elämässään muuten kohtaisi. Tämä on myös henkilökohtainen eetokseni kirjoittaa luovuuden ja kulttuurin vaikutuksesta henkiselle hyvinvoinnille.

Ota rohkeasti omaan kulttuuriannokseesi sitä, mitä haluat. Tässä buffetissa muiden lautasia voi katsella uteliaisuudella ja maistaakin, mutta nälkä tyydyttyy itse valitsemillasi aineksilla.

Hyvää ruokahalua.

0 comments on “Taide pitkä, elämä lyhyt – kuinka kattaa itselleen hyvinvointia tukeva kulttuurimenu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: