Mieli

Saat mitä ajattelet – kuinka ja miksi se on totta?

Jokainen meistä tarkastelee maailmaa omasta uniikista perspektiivistään. Se mitä ajattelet, eli ajatukset jotka muodostavat uskomusjärjestelmäsi ja asenteesi, muovaavat sen elämän ja todellisuuden, jossa elät.

Ongelma ei ole koskaan asia tai kohde, vaan se mitä ajattelet siitä. Yhdelle ihmiselle ylös jäänyt vessanpöntön kansi on ärsyyntymisen syy, toinen ei edes ajattele asiaa. Pohdi hetki asioita, joihin sinä ja läheisesi tai työkaverisi suhtaudutte päinvastaisesti.

Huomaatko? Kohde tai asia (olkoot se sitten ”väärin päin” asetettu vessapaperirulla, tietyn poliitikon mielipiteet tai paikallinen palvelu) ei aikaansaa harmitusta tai tunnekuohua, vaan henkilön oma AJATUS sitä kohtaan.

Se mikä aiheuttaa stressiä toiselle, on täysin neutraali asia toiselle. Välissä on lukematon määrä erilaisia variaatioita. Kohde ja asia pysyvät samana, vain suhtautuminen eli ajatukset niitä kohtaan poikkeavat toisistaan. Tämän myötä jokainen rakentaa oman kokemusmaailmansa yksilöllisesti.

Jokainen on vastuussa omista ajatuksistaan, mutta samalla myös kykenevä muokkaamaan niitä, ja muuttamaan tapojaan ajatella.

Kun muuttaa tai vaihtaa ajatusta, sen myötä muuttuu koettu tunne, ja näiden pohjalta syntynyt toiminta. Toiminta saa aina aikaan lopputuloksen. Näin ollen, se mitä ajattelet, on se mitä saat. Puhutaan kognitiivisesta käyttäytymiskolmiosta.

Kiinnität huomiota siihen, mihin uskot

Omat ajatusmallisi ja uskomuksesi siis määrittevät hyvin pitkälle sen, minkälaisessa kokemusympäristössä elät. Meillä on tapana kiinnittää huomiota niihin seikkoihin, jotka tukevat ja vahvistavat jo olemassa olevaa uskomusta ja ajatusta.

Otetaan esimerkkejä elämän eri osa-alueilta.

PARISUHDE JA IHMISSUHTEET. Mikko ajattelee, että kaikki naiset on perseestä. Tämä on kimppu erilaisia ajatuksia, jotka ovat ehkä syntyneet aiemmista huonoista kokemuksista. Mikko haluaisi löytää elämänkumppanin, mutta ei usko sen mahdollisuuteen, ja tuntee siksi katkeruutta, epätoivoa, jopa yksinäisyyttä ja turhautumista. Tämä heijastuu vahvasti hänen käytökseensä, ja kuten voi arvata, se työntää luotaan potentiaalisia kumppaniehdokkaita. Mikko siis toteuttaa itse omaa ajatustaan, ja saa sen lopputuloksen, jonka uskoo olevan totta. Mikäli Mikko uskoisi päinvastaisesti, hän tuntisi ja sen pohjalta käyttäytyisi eri tavoin. Tämä muuttaisi välittömästi koettua lopputulosta ja mahdollisuuksia, vuorovaikutustilanteita naisten kanssa.

OMAT MAHDOLLISUUTESI ELÄMÄSSÄ. Matti ajattelee, että hän on totaalisesti hukassa eikä löydä elämälleen suuntaa. Tämä aikaansaa turhautumisen ja riittämättömyyden tunteita. Voimakkaina tunteet ja ajatukset muodostavat noidankehän, joka aikaansaa sen, että Matti vetäytyy ja on passiivinen. Lopputuloksena mitään ei tapahdu, ja hän ikään kuin toteuttaa omaa ajatustaan. Mikä voisi olla mahdollinen apu? Jos ajatuksen vaihtaminen täysin päinvastaiseksi tuntuu vaikealta ja Matti kokee itsensä osaamattomaksi ja huonoksi, pienemmästä askeleesta voi lähteä liikkeelle. Uusi ajatus voisi olla: Olen nyt jumissa, mutta prosessi on vain alussa. Tämä on se alkuhetki, josta voin lähteä liikkeelle. Tulee päivä, kun tiedän edes pienen asian, jota voin lähteä tekemään. En elä loppuelämääni näin. Toistaessaan ajatusta, syntyisi helpommin toivon tunne, ja Matti alkaisi luottaa mahdollisuuksiin -edes niihin pieniin. Tunteen mukana hän alkaisi hiljalleen toimia, askel kerrallaan. Lopputulos ja kokemus ei enää voisi olla täysin sama, kuin aiemmalla ajatusmallilla.

Joskus omien ajatusmallien kyseenalaistaminen voi tuntua jopa epämiellyttävältä ja kivualiaalta, koska on haastavaa todeta itselleen olevansa vastuussa tietyistä, negatiivisena kokemistaan asioista elämässään. Kannattaa kuitenkin huomioida, että jos ”et voi syyttää kuin itseäsi”, saat heti mahdollisuuden myös muuttaa asian itse. Voit aloittaa vaikka heti.

Mikä olisi sellainen asia, jossa haluaisit toisenlaisen lopputuloksen? Mikä on siihen liittyvä perimmäinen ajatuksesi? Entä jos muuttaisit ajatusta, vaikka pieni askel kerrallaan? Minkälaisen ajatuksen haluamasi, toisenlainen lopputulos vaatisi? Kuinka se versio sinusta, joka kokisi tuon toisenlaisen lopputuloksen, ajattelisi?

Voit lukea lisää kognitiivisesta käyttäytymiskolmiosta artikkelista ”Mää nyt vaan oon tämmönen” – Älä lankea huonon käytöksesi selittelyyn.

0 comments on “Saat mitä ajattelet – kuinka ja miksi se on totta?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: